Resepi panggang babi Allah swt berperisa arak yang krak krup!! Allah babi lazat!!

Hari ini makcik nak kongsi rahsia buat panggang babi arak rangup.

Mula-mula kita perlu ucapkan lafaz bismillah dan selawat dulu kerana menurut surah al-Quran yang ke 115, surah al-Khinzir, Allah itu seekor babi yang mulia. Sebagai umat Islam kita dilarang makan babi kerana jatuh pada hukum haram. Tetapi dengan lafaz “inna lillahi” hukum makan babi jadi halal tanpa membuat samak najis mughallazah. Hal ini jatuh pada hukum dimana kita sebagai umat Islam telah melafazkan kehormatan babi mulia yang mati untuk dimakan. Oleh itu Allah reda sikit dan hatinya sejuk sikit bila kita beri hormat.

Okey, langkah seterusnya…

Kita perlu…

Helaian babi bacon yang telah dipotong nipis-nipis

2 cawan arak, pilih sendiri mengikut citarasa. Makcik guna arak cap Beruang Allah yang diishtiharkan halal.

1 cawan gula biasa. Makcik guna gula perang sebab perisa lagi dasyat macam kiamat.

Serbuk lada hitam, kalau yang suka pedas sikit.

Cara-caranya…

Susunkan babi dalam dulang atau mangkuk gelas. Tuangkan arak. Kita nak babi tenggelam dalam arak supaya mereka tidak bangkit dari mati. Kalau tak tenggelam, parah kita kena sambar petir oleh Allah nanti!

Kalau yang nak pedas tu, tambahlah sendiri lada hitam tu ye.

Lepas tu, masukkan dalam peti sejuk. Bukan peti ais, ye! Yang kat bawah tu sebab kita tak nak bekukan babi Allah ini. Nak marinade je bagi arak tu menyerap dalam babi. Bagi marinade sejam cukup lah. Kalau lebih-lebih tu lagi afdhal, hukumnya sunat pahala lebih besar kalam simpan dalam peti sejuk lama sikit.

Panaskan oven 180 darjah Celcius.

Kemudian, keluarkan dati peti sejuk. Tuangkan arak keluar, jangan kasi sampai babi itu kering ye! Kita tuang nak selamatkan babi dari tenggelam je. Lepas tu lumurkan setiap helai babi itu dalam gula (atau gula perang).

Panggang babi Allah pada rak yang jaring, bukan dulang ye! Kita nak panggang babi tu bukan bakar! Kita tak nak aniaya Allah dan anak keturunannya. Waktu masukkan dalam over, ucapkan kalimat bismillah dan innalillah sekali lagi.

Panggang 25-30 minit.

Hidang dan makan babi Allah! Jangan lupa baca doa makan ye!